Vem Var Lejonet Av Juda?

Lejonet av Juda är symbolen för den hebreiska stammen Juda. Den härrör från den välsignelse som Jakob gav sin son Juda i 1 Moseboken 49:9, där han kallar honom "ungt lejon".

1. Olika Betydelser

I ikonografi avbildas avbildas Lejonet av Juda stående stolt, ofta med en foten lyft för att hålla en flagga eller banderoll.

Lejonet av Juda har använts som en symbol för Jerusalem (den tidigare huvudstaden i kungariket Juda) och för judendomen.

I kristendomen tolkas Lejonet av Juda som en symbol för Jesus Kristus. I Uppenbarelseboken 5:5 öppnar Lejonet av Juda boken med de sju sigillen. Således framstår lejonet som en symbol i vissa kristna kyrkor och organisationer. 

Lejonet av Juda är också en viktig symbol i rastafarirörelsen, eftersom kejsar Haile Selassie av Etiopien anses vara en kung i Judas linje. Selassie fick titeln "Lejonet av Juda" och symbolen fanns på den etiopiska flaggan.

Lejonet Juda Halsband

2. Lejonet Juda

Lejonet av Juda stam är en symbol som finns i första moseboken och Uppenbarelseboken. I första moseboken sårar Jakob sin son Juda och hänvisar honom till hans framtida stam som en lejonunge och ett lejon (1 Mos 49:9). I Uppenbarelseboken ses denna symbol igen när Lejonet av Juda stam förklarats ha segrat och är värdig att öppna bokrullen och dess sju sigill (Uppenbarelseboken 5:5). Jesus är den som är värdig att öppna bokrullen (se Joh 5:22). Därför är Jesus Lejonet av Juda stam.

Lejonet Juda Jesus

I den 1:a Moseboken, när Jakob välsignar sina barn, lovar han Juda att hans bröder ska prisa honom och att de ska böja sig för honom. Jakob säger också till Juda: "Du är en lejonunge, Juda: du kommer tillbaka från bytet min son. Som ett lejon hukar han och lägger sig, som en lejoninna vågar väcka honom?" (1 Mosebok 49:9). Jakob säger att spiran och härskarstaven i framtiden inte kommer att avvika från Juda "förrän han som den tillhör kommer och folkens lydnad skall vara hans" (1 Mos 49:10). Denna messianska profetia pekar fram mot Herren Jesu andra ankomst, Judas ättling som kommer att styra jorden (Uppenbarelseboken 19:11-16).

Baserat på Jakobs välsignelse är Lejonet en symbol för Juda stam, som är känd som den kungliga stammen (kung David var av Juda stam). Lejon symboliserar makt, våldsamhet och majestät. Lejon är vilddjurens kung, och Lejonet av Juda stam är kungen över allt. I Gamla testamentet beskrivs Gud ibland att han är som ett lejon. I Jesaja 31:4, "precis som ett lejon morrar, ett stort lejon över sitt byte - och fastän en hel skara herdar sammankallas mot det, skräms de inte av deras rop ... Så skall herren, den allsmäktige, stiga ned för att strida på Sions berg och dess höjder". Herren är inte rädd för sina fiender. Han skyddar sitt folk och låter dem inte erövras. I Hosea är Gud arg på Israel för att de blev stolta och glömde honom. Gud säger: "Jag ska vara som ett lejon för dem... Som ett lejon ska jag sluka dem.... Du är förintad, Israel, eftersom du är emot mig, mot din hjälpare"(Hosea 13:7-8). Det är bättre att uppleva Lejonets hjälp och beskydd än att förneka hans kungavälde och möta hans våldsamhet.

Juda Lejon Symboldjur

I den femte Uppenbarelseboken är Jesus det efterlängtade lejonet av Juda stam. Johannes gråter för att ingen befanns värdig att öppna bokrullen med Guds dom eller ens titta in i den. Då säger en av de äldste till Johannes: "Gråt inte! Se, lejonet av Juda stam, Davids rot, har segrat. Han kan öppna bokrullen och dess sju sigill" (Uppenbarelseboken 5:4-5). Båda genealogierna i Matteus och Lukas visar att Jesus är en ättling av Juda stam. Han är den sanna kungen och den som tillhör nationernas efterlängtade lydnad. Ändå är det inte hans våldsamhet eller kraften i hans kraft som gör honom värdig. Lejonet har segrat för att han blev ett lamm (Uppenbarelseboken 5:6-10: jfr Joh 1:29). Jesus Kristus är värdig eftersom han levde ett perfekt, syndfritt liv och genom att utgjuta sitt blod besegrade synden döden. Hans död och uppståndelse kommer att hedra i ett skydd för sitt folk och ett evigt rike som och dyrkar Gud. Jesus, Lejonet av Juda stam, kommer att styra detta rike.

Duschdraperier Med Lejonmotiv

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras