Vad Äter Lejon? Fakta Kring Lejonets Kost

Lejon äter olika sorters djur, så kallade bytesdjur. Lejon kan äta väldigt mycket! Lejonhanar äter i genomsnitt cirka 7 kg kött om dagen och honor 4,5 kg. Båda kan äta upp till 15 % av sin kroppsvikt under bara en måltid. För en hane är detta lika mycket som 70 burkar kattmat! Lejon är välkända för att vara giriga och kommer att jaga djur även när de inte är hungriga. När ett lejon hugger i en saftig zebra och får syn på ett annat djur nära inpå, kommer den släppa sitt byte för att jaga nästa.

1. Lejon är köttätare

Lejon kan inte springa särskilt snabbt. Med en maxhastighet på 60 km/h i timmen, jämfört med geparders 97 km/h, är de ganska långsamma. Dessutom kan de inte springa särskilt länge utan att bli andfådda. På grund av detta måste lejon vara smarta jägare. Genom att förfölja sitt byte kan de komma så nära inpå som möjligt innan jakten börjar. Mycket långsamt, hukade nära marken, kryper lejon så nära sina offer som möjligt. Diskret lurar de i savannen så att de blixtsnabbt kan hoppa på ett djur och på så sett överraska det.

När de jagar mindre djur kommer lejon ofta gå efter djurets ben. Genom att försöka slå ett djurs fotled bakifrån medan den går eller springer, strävar lejonet efter att få bytet att snubbla, vilket gör det lättare att fånga den. Större djur förs till marken genom att hoppa på dess rygg. Det är en vanligare metod när de större starkare lejonhanarna bestämmer sig för att gå med.

Lejonets Kost Fakta

Även om lejon kan jaga ensamma är det mycket enklare att få lite hjälp på traven. När man jagar i grupp har varje lejon sin egna position. Precis som i ett fotbollslag kan de välja att vara i antingen vänster-, höger- eller i mittposition. Om det är för svårt att förfölja ett byte kan en grupp lejon ibland besluta sig för att lägga sig i bakhåll istället.

Att springa snabbt mot ett djur tvingar djuret att springa mot andra lejon, eller in i buskar, där den sedan kommer att fångas. Att sammarbeta på detta vis innebär att lejonen är mycket mer benägna att fånga sitt byte. Lejon kan till och med klättra upp i träd för att sedan hoppa ner på en elefant.

Lejon är även asätare och kommer gärna att stjäla mat från andra djur, eller äta rester efter ett nyligen dödat djur. Detta innebär att när andra köttätare har fångat bytet, kommer lejon ofta att mobba dem till att ge upp sin måltid.

Detta fungerar dock inte alltid med hyenor, som också lever i en familjegrupp som kallas klan. Om det finns fler hyenor än lejon kommer de ofta att hålla kvar maten. Men även den största klanen är dock ingen match för en lejonhane. Djungelns konung vinner alltid!

Lejon dricker normalt inte mycket vatten, men väljer ofta att bo nära floder, bäckar och vattenhål. Det beror inte på att de är törstiga, utan de vet om att bytesdjur kommer att dricka förr eller senare. De kan vänta tålmodigt fram till middag. Områden med mycket vatten översvämmas ofta, så lejon måste bokstavligen hoppa in i den djupa änden för att fånga sin mat. Eftersom simning är så bra träning är dessa lejon ofta väldigt stora och muskulösa, precis som olympiska simmare!

2. Vilka djur äter lejon?

  • Antiloper.
  • Zebror.
  • Bufflar.
  • Unga elefanter.
  • Vårtsvin.
  • Noshörningar.
  • Flodhästar.
  • Krokodiler.
  • Giraffer.

Detta är bara några av de vanliga djuren lejonen livnär sig på.

3. Vilken typ av mat äter lejon?

Lejon är köttätare, vilket innebär att de är djur som bara äter kött. Några av alla de bytesdjur de fångar inkluderar fåglar, harar, sköldpaddor, möss, ödlor, vildsvin, vildhundar, antiloper, geparder, bufflar, leoparder, krokodiler, elefantungar, noshörningar, flodhästar och till och med giraffer!

4. Äter lejon varje dag?

Lejon tros äta var tredje eller fjärde dag och behöver i genomsnitt mellan 5 kg och 7 kg kött om dagen. Men de kan gå utan mat i mer än en vecka och sedan vräka sig i byten och äta upp till 50 kg kött åt gången - vilket är en fjärdedel av djurets kroppsvikt. 

5. Vad äter lejon först?

Den starkaste lejonhanen äter först, följt av andra medlemmar av stammen. Lejonhonor kommer att mata sig själva före deras ungar, medans ungarna får resterna. Lejon blir ibland offer för sitt avsedda byte.

Så Äter Lejon

6. Finns det något djur som jagar lejon?

Inga rovdjur jagar lejon för att äta dem. Dock har de några naturliga fiender, såsom hyenor och geparder. Hyenor tävlar med lejon om mat och försöker ofta stjäla deras fallna byten. 

7. Äter lejon gräs?

Lejon är faktiskt allätare vilket innebär att de äter både kött och vegetabiliskt material... Lejon kan äta gräs om de är dåliga i magen. Att äta gräs orsakar irritation i magen och kommer ofta att leda till att lejonet kräks.

8. Äter lejon gepard?

Lejon och hyenor livnär sig en hel del från andra rovdjurs byten såsom leoparden, geparden och vildhunden. För att motverka att andra rovdjur stjäl deras mat, äter geparder mycket snabbt när de väl har dödat för att förhindra att andra slukar deras byte.

Köp Lejon Halsband Online

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras