Så Många Lejon Finns Det I Världen

Lejonets population har drastiskt sjunkit genom åren, men hur många lejon finns det egentligen kvar i världen?

1. Hur Många Lejon Finns Det I Världen?

Idag är lejon utrotade i 26 afrikanska länder, har försvunnit från över 95 % över deras historiska utbredningsområde, och experter uppfattar att det bara finns cirka 20 000 kvar i naturen. 

2. Vilket år kommer lejon att dö ut?

2050. Fortsätter lejon att minska i population i samma grad som den redan har gjort kan det afrikanska lejonet vara helt utrotad år 2050. Tjuvjakt och förlust av viktiga livsmiljöer är de största faktorerna.

Det afrikanska lejonet finns fortfarande över ett stort område på kontinenten men cirka 70 procent av den nuvarande befolkningen finns i endast tio större fästen och dess historiska utbredning uppskattas ha minskat med nästan 80 procent. Studier förutspår att om vi inte agerar nu, kan afrikanska lejon vara helt utrotade år 2050.

Lejon Population I Världen

3. Vilket land har flest lejon?

Landet med det högsta antalet vilda lejon är Tanzania. Vissa forskare förväntar sig att antalet rör sig om cirka 15 000 vilda lejon.

4. Varför är lejon utrotningshotade?

En stor bidragande orsak till det sjunkande antalet lejon är tillväxten av den mänskliga befolkningen. Vi är tyvärr det största hotet mot lejonbeståndet som finns kvar i världen idag.

Människor tar konsekvent över en stor del av deras naturliga livsmiljö, vilket gör dem sårbara. Detta är mest framträdande sett i jordbruksmark. Bönder kommer att döda lejon i närområdet för att skydda sin boskap.

Utöver detta får lejon ofta sjukdomar från boskap och sprider dem till andra medlemmar i stammen.

Troféjägare är också ansvariga för detta problem. Tyvärr är troféjakt fortfarande lagligt i många länder i Afrika. Där troféjakt är olagligt kommer jägare dock att betala en avgift till korrupta naturvårdare för att tillgodose sina behov.

Förutom troféjägare och korrupta naturvårdare utgör en handfull afrikanska stammar också ett enormt hot mot dessa varelser. Vissa anser att döda ett lejon är en viktig del av en ritual som många stammar går igenom. Detta äventyrar lejon i deras naturliga miljö.

Lejon Befolkning Status

5. Var kan du skåda lejon?

Det bästa och säkraste sättet att se lejon är i en nationalpark eller i ett privat viltreservat. Dessa parker finns över hela södra och östra Afrika och bevarar aktivt dessa djur.

Lejon är mycket efterfrågade bland safari-besökare, men det finns inte så många som man kan tro. En lejonobservation är aldrig en garanti. 

Här är några av de bästa platserna där du kan se lejon frodas i deras naturliga livsmiljö:

  • Norra Botswana

Botswana har läckra gräsmarker och är den perfekta platsen för en lejonstam. Här har de tillgång till många bytesdjur, inklusive impala, springbock, zebror och gnuer. 

  • Sydafrika

Sydafrika är kronjuvelen för safari-destinationer. Detta vackra land har ett av världens främsta djurparker där du kan skåda The Big Five (elefant, lejon, leopard, noshörning och afrikansk buffel) i Afrika.

  • Zimbabwe

I Zimbabwe kan du skåda lejon i det fria. Dock är det en speciell händelse som inte många resenärer kan ta del av. Denna relativt orörda del av naturen är forfarande en favorit bland lejonfanatiker. Med en safari-resa i detta otroliga hörn av Afrika kommer du få se spektakulära landskap och unika djurobservationer. 

6. Vad kan du göra för att hjälpa lejonen? 

Det bästa sättet att hjälpa djungelns konung är att utbilda andra. Tjuvjakt, oansvariga safari-parker och troféjägare spelar en stor roll i detta minskade antal. Att utbilda andra om de negativa effekterna av dessa faktorer är en viktig del av lejonbevarandet. 

Program som Big Cats Initiative fokuserar på återställande av livsmiljöer, bevarande och minskning av rituellt dödande och troféjakt. De minskar olika jaktfällor och ger läkarvård till de drabbade lejonen.

Många organisationer erbjuder fältkurser på högskolenivå där allmänheten kan engagera sig i bevarandeinsatserna. Lion Conservation Fund erbjuder ett av dessa alternativ.

Lejon Duschdraperi Billigt

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras