Fakta Om Lejonhonan

En lejonhona, eller lejoninna, är en sann symbol för styrka. Och även om lejonhanar lyfts fram mer i vår kultur, är lejoninnan den riktiga stjärnan. Lejoninnan är en mamma, en hona, en drottning. 

Om lejonhonor skulle besluta sig för att gå samman mot lejonhanen, skulle han få en kamp för sitt liv.

1. Vad står en lejoninna för?

Lejoninnan är en magnifik bild av styrka, skönhet och passion. Hon står redo för att försvara sin familj och är en kapabel försörjare.

I grupper bli lejoninnor en kreativ och strategisk kraft att räkna med, som agerar som en enhet för att förändra världen omkring dem. 

2. Vilken roll har lejoninnan?

Lejoninnor är de främsta jägarna i en flock. De ger mat åt lejonhanen och ungarna. Det är deras huvudansvar.

Det andra ansvaret är att föda upp sina ungar. Endast den nuvarande lejonhanens ungar får vara med i flocken.

Om ett nytt lejon slår den tidigare lejonkungen kommer han att döda alla små ungar så att lejoninnorna ska kunna para sig med honom. Det tragiska är att lejonhonor kommer att låta det hända. Det är helt enkelt naturens lagar och de kommer att låta det fruktansvärda ske. 

Bortsett från det är lejoninnor fantastiska, omtänksamma mammor och nyckeln till vad som håller flocken blomstrande och starka tillsammans.

Lejonhane Och Lejonhona Fakta

3. Vem är starkast av lejonhonan och lejonhanen?

Lejonhanen är större och tyngre och därmed mer kraftfullare än lejonhonan. I en en mot en kamp kommer en vuxen och frisk lejonhane att besegra lejoninnan.

I det vilda dominerar lejonhanar över lejonhonor. Hanarna är kända för att döda honor, som t ex om en lejonhona skulle avstå ifrån att para sig.

4. Lejonhonors dominans

Lejonhonor dominerar nästan alla andra djur förutom sina manliga motsvarigheter. De är stora och tunga men samtidigt smidiga. De jagar i flock som vargar och är alla vilda djurs värsta mardröm.

5. Kan en lejoninna växa ut en man?

Ibland kan till och med lejoninnor få en man. Vi vet att lejonens man börjar växa när de är ett år gamla och att dess färg och storlek påverkas av miljöfaktorer såsom genomsnittlig omgivnings-temperatur och även att en fylligare man indikerar ett friskare djur.

Det finns också vissa livsmiljöer där lejonhanar inte har man. Det spekuleras i att tillväxten av en man är knuten till testosteron eftersom kastrerade lejon ofta har liten eller ingen man eftersom borttagandet av könskörtlarna hämmar testosteronproduktionen. 

Vissa lejoninnor i norra Botswana har lyckats få en man och man tror att de kan ha att göra med en genetisk disposition för fenomenet. Om en lejonmamma hade onormalt höga androgener under graviditeten kan hennes kvinnliga avkomma bli "maskuliniserade".

6. Styr lejonhonor flocken?

Även om de är kraftfulla och kapabla, styr inte lejonhonor flocken. Åtminstone inte vid första anblicken. 

Även om lejonhanar är flockens ledare, så hade hanarna fått jaga och mata sig själva om det inte fanns honor i flocken. En uppgift som inte är så lätt, eftersom många besegrade lejonhanar som har förvisats från sin flock dör strax efter då de inte kan klara sig själva.

Njut utav bilden av en lejonhona med vårt tavelset:

Lejonhona Tavla Fem Delar

7. Kan en lejonhona döda en lejonhane?

I det vilda attackerar grupper av lejoninnor lejonhanar, vanligtvis för att försvara sina ungar eller territorium, och det har förekommit händelser som denna i Indianapolis Zoo, där en lejoninna dödade en lejonhane efter att ha bott tillsammans i över 8 år.

8. Kan en lejoninna ryta?

Både lejon och lejoninnor kan ryta. De flesta läten från lejon är olika varianter av morrande, mjauande och rytande men också spinnande, puffande, bräkande och nynnande. Rytande används för att visa deras närvaro. Lejon ryter oftast på natten, och ljudet av ett dån kan höras på ett avstånd av 8 km. De tenderar att ryta på ett mycket karaktäristiskt sätt som börjar med några djupa, långa rytningar som avtar i en serie kortare sådana.

Fakta Om Lejoninnan

9. Vad gör lejoninnor till bättre jägare än lejonhanar?

Lejoninnor är cirka 30 % snabbare än hanar. Detta beror på att de är cirka 30 cm mindre i storlek och cirka 45-90 kg lättare. De är också betydligt fler än lejonhanarna i sin flock. Honor kommer att jaga tillsammans så att de enkelt kan övermanna sitt byte. 

10. Varför jagar honor istället för hanar?

Lejoninnor jagar eftersom det är flockens sociala struktur. Lejonhanen är kungen och kan ligga och slappa i buskarna hela dagar i sträck. Lejoninnor är smidigare och bättre byggda för jakt. 

Det finns också fler av dem i flocken och de jagar i team. Varje lejoninna har en roll i jakten och sin speciella position som finslipats genom år av träning och jakt.

Lejonhanar har också en mörkare, tyngre man som ej hjälper dem med att smälta in bland sin omgivning, vilket är viktigt vid jakt, samt får de dem att överhettas snabbare. 

11. Lejoninnans andliga mening

Hon symboliserar gudinnan och den gudomliga feminina energin och har varit hedrad sedan urminnes tider som en symbol för fertilitet, graviditet och födsel.

Coola Lampor Med Lejon

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras