Lejon Mot Tiger, Vem Vinner?

Två av världens största katter - lejonet och tigern, är båda konungar inom sina habitat. Hur kan du skilja dessa katter åt? Vad händer om man korsar tigern med ett lejon? Råkar lejon och tigern någonsin i luven på varandra? Vem skulle då vinna i en fight? Låt oss ta reda på det.

1. Skillnader mellan tiger och lejon

Det finns flera viktiga skillnader mellan tiger och lejon. Den mest uppenbara skillnaden är förstås deras utseenden, som vi kommer att diskutera i detalj. Även om deras områden överlappar varandra, lever vanligtvis lejon och tigrar inte på samma plats. 

Andra skillnader inkluderar djurens storlek och styrka. Om du är här för att veta vilket djur som skulle vinna i en kamp är det här faktorerna att ta hänsyn till.

Vi kommer också att lägga in en ytterligare twist i berättelsen - istället för ett lejon mot en tiger, överväg ett lejon plus en tiger! Har du någon gång hör talas om en liger eller ett tigon? De är inte några tecknade karaktärer utan levande djur. Häng med och möt dessa fantastiska djur!

2. Jämförelse mellan tiger och lejon

 Lejon Tiger
Färg
Sandbrun, ibland rödaktig, nyanserad svart eller vit
Vit eller orange med svarta ränder
Habitat
Afrika, södra Europa och Asien
Asien
Maxlängd
208 cm
390 cm
Maxvikt
225 kg
300 kg
Sällskaplighet
Flockar på upp till 30 lejon
Ensam

Tiger Vs Lejon

3. De fem huvudsakliga skillnaderna mellan lejon och tigrar

För den här diskussionen kommer vi fokusera på det afrikanska lejonet (Panthera leo) och tigern (Panthera tigris). Observera att det finns ett antal underarter, varav några är mindre än de djur som diskuteras här.

4. Färg

Färgen på pälsen är det enklaste sättet att skilja åt lejon och tigrar. Tigrar bär ett distinkt randigt mönster, medan lejon är enfärgade. Lejonhanar har också en tjock, lurvig man runt halsen. Lejonhonor och tigrar har ej en man.

Variationer förekommer inom varje art. Tigrar är vanligtvis antingen orange eller vita med svarta ränder. Sällan kan vita tigrar ha bruna snarare än svarta ränder. "Snötigern" har mycket svaga ränder och rödaktiga band på svansen. Gyllene tigrar är blonda mellan rödbruna ränder. Svarta tigrar har extremt tjocka ränder med lite av de andra färgerna som syns igenom. Lejon kan också variera i färg. Vissa har svarta eller rödaktiga nyanser, och andra är rent av vita.

5. Habitat

Det mesta av lejonets utbredningsområde finns i Afrika, och det mesta av tigerns utbredningsområde finns i Asien. 

Det finns dock en viss överlappning mellan områdena i Eurasien. Historiskt sett var denna överlappning större, och konfrontationer mellan vilda lejon och tigrar förekom. Idag delar lejon och tigrar sina livsmiljöer i små delar av Indien och mellanöstern.

Lejon Mot Tiger

6. Längd

Tigrar är i allmänhet längre än lejon - nästan dubbelt så långa. Lejonhanar maxar på nästan 213 cm, med huvud och kropp inräknat, medan tigerhanar mäter nästan 390 cm långa. 

7. Vikt

De större tigrarna väger också mer än lejon. Tigerhanar kan nå nästan 300 kg, medan lejonhanar maxar på strax under 226 kg.

8. Sällskaplighet

Lejon lever och jagar vanligtvis i grupper som fungerar som en flock. Honor gör det mesta av jakten och flocken innehåller vanligtvis bara en vuxen hane. Dessa flockar kan upprätthålla så många som 30 enskilda lejon. Unga hanar kan resa och jaga i små grupper om tre till fem individer innan de grundar sin egna flock.

Tigrar å andra sidan, är i allmänhet ensamma. Unga tigrar etablerar sina egna territorier när de närmar sig vuxen ålder. De unga honornas territorier kan överlappa sin mammas territorier under en tid, men djuren jagar inte tillsammans. 

9. Lejon mot tiger, vem vinner i en fight?

Som de två största katterna är det en vanlig fråga om en tiger eller ett lejon skulle vinna i en kamp. Idag, överlappar inte de två djurens habitat. Tigrar lever i Asien, medan endast en lite population av lejon finns fortfarande kvar på kontinenten och är begränsad till en enda nationalpark i Indien. 

Men med tigrar som nyligen har upptäckts nära denna nationalpark för första gången på 27 år, kan frågan om "vem som skulle vinna i en kamp mellan tigrar och lejon" äntligen få ett svar.

Lejon Vs Tiger

De flesta konflikter mellan tigrar och lejon har inträffat i fångenskap. En berömd incident på Ankara Zoo 2010 såg en tiger gå in i ett lejons område. Striden varade inte länge, men ett enda svep från tigern som skar lejonets hals. En annan konflikt inträffade på New York Citys Bronx Zoo 1914. Striden där varade mycket längre, men hade ett liknande resultat med tigern som så småningom bröt ryggen på lejonet.

Så det kortfattade svaret är att i strider mellan lejon och tigrar har tigrarna i allmänhet haft övertaget och vunnit kamperna. 

Kom dock ihåg att dessa fighter har inträffat i fångenskap och i det vilda där tigrarna är ensamma och lejon har gruppstrukturer, kan resultatet bli mycket annorlunda. En grupp på sex lejonhanar med smeknamnet Mapogo lejon-koalitionen slog sig samman i Sydafrika och kontrollerade uppskattningsvis 170 000 hektar. Koalitionen dödade mer än 100 rivaliserande lejon innan de mötte sin död. I en kamp mellan tigrar och en grupp lika våldsamma som Mapogo-koalitionen så satsar vi våra slantar på att lejonen segrar. 

10. Kan tigrar döda lejon?

Både lejon och tigrar har förmågan att döda människor. Det uppskattas att lejon dödar cirka 250 människor per år. Under de senaste 200 åren har tigrar i genomsnitt haft omkring 1800 dödliga attacker på människor per år. Detta gör tigrarna till den dödligare och farligare för människor av dem två. 

11. Vad händer när du korsar en tiger med ett lejon?

Dessa djur är tillräckligt nära besläktade för att få en avkomma. En lejonhane och en tigerhona producerar en liger, den största av alla katter. Eftersom de saknar en tillväxthämmande gen, kan ligrar väga upp mot 540 kg - vilket är dubbelt så mycket som en tiger! Detta djur har en sandig päls med bruna ränder! 

En korsning mellan en tigerhane och en lejonhona kallas för tigon. Dessa djur liknar gyllene tigrar och överstiger inte sina föräldrar i storlek. 

Även om det är möjligt att dessa hybrider kan förekomma i naturen, är detta inte så vanligt. Ligers har också medfödda hälsoproblem som skulle göra dem kortlivade i det vilda. Intressant nog är det en vanlig missuppfattning att tigoner  och ligrar inte kan föröka sig. 

Lejon Kedjehalsband Guld Billigt

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras