Svarta Lejon, Myt Eller Sanning?

Svarta lejon har frekvent dykt upp på bilder de senaste åren. I denna artikel tar vi reda på om svarta lejon bara är en myt eller om de verkligen finns. 

1. Finns det Svarta Lejon?

Nej. Lejon med svart man är riktiga, men helt svarta lejon existerar inte. 2012 dök det upp bilder som visade svarthåriga lejon. Dessa bilder var bluff. Lejonen på dessa bilder manipulerades digitalt och färgades in. Ingen har upptäckt ett svart lejon. 

Intressant nog existerar motsatsen. Vita lejon finns. De har en sällsynt färgmanipulation som ger dem deras bleka päls. Dessa ljusfärgade katter är inte albinos, utan det är en recessiv egenskap som orsakar den ovanliga färgen hos dessa lejon. Egenskapen kommer från en mindre kritisk mutation i en gen som orsakar albinism. 

Det här inlägget besvarade frågan om "finns det svarta lejon" med ett nej. Ändå finns det ett märkligt undantag från denna regel. Det somliga syftar på svarta lejon kan även innebära lejon med svart man.

I likhet med vanliga lejon har det "svarta" lejonet en vacker man av mörkt hår. 

2. Varför har vissa lejon svarta manar?

En lejonman är en stark indikation på dess hälsa. På detta sätt talar manen om lejonets kraft och styrka samt hans testosteronnivåer. Kort sagt ju mörkare lejonets man är, desto kraftfullare är han. En ljusare man tyder på motsatsen: att lejonet är svagare och har mindre imponerande stridsförmågor. 

3. En svart lejonman är en symbol för styrka

Manen visar som sagt hur friskt ett lejon är. Generellt gäller att ju mörkare lejonets man är, desto starkare är lejonet. En stor, mörk lejonman hjälper till i en kamp mot ett annat lejon. Det lägger till en skrämmande faktor eftersom det får lejonet att se naturligt större ut. En mörkare man på lejonet verkar mer hotfullt.

En tjock, svart lejonman visar också att lejonet har en bra diet. Detta tyder på att lejonet är välnärt och är i sin bästa ålder, vilket ger det en fördel i alla konflikter. På grund av sin hälsa och styrka har svartmanade hanar en längre livslängd än lejon med en ljus man. De har också en större chans att återhämta sig från skador.

Lejonungar som fötts av svartmanade lejon har också en högre överlevnadsgrad. 

Svart Lejon Canvastavla

4. Lejonartens casanova

I likhet med människor verkar det som att lejonhonor också gillar sina hanar mörka och stiliga. Ja det stämmer. Lejon med svart man är frekvent förekommande bland honorna. Lejoninnor föredrar hanar med mörk man. De högre nivåerna av testosteron hos hanar med svart man gör dem mer aggressiva än lejon med ljus man. Så naturen har definitivt gett dem en fördel i parningsspelet. 

Du kanske tror att längden på lejonets man är avgörande för att attrahera en hona? Ju större desto bättre, eller hur? Ändå verkar det som att färg är mer en viktig faktor i deras beslut.

Yttre element, som klimat och temperatur, kan påverka längden på manen. Det är mest troligt varför längden är en mindre tillförlitlig faktor på ett lejons "värdighet" som potentiell partner.

5. Lejon med svart man absorberar mer värme

Damer kanske anser att svart man är attraherade, men dessa mörka manar höjer också värmen på ett positivt sätt. Människor som bor i varma länder lär sig ganska snabbt att svarta kläder absorberar värme. Medan ljusa kläder hjälper till att hålla dem svala. Detsamma gäller lejonmanar. En tjock, svart lejonman kan vara otroligt varmt och tungt.

Föreställ dig hur obekvämt det skulle vara att bära en tjock, svart, ullig halsduk runt halsen och ansiktet i den gassande solen.

En stor mörk lejonman kan påverka hur dessa lejon jagar och lever. Vissa lejon kommer att äta mindre som ett resultat och jagar bara på natten när det är svalt. Faktum är att vilda lejon spenderar mycket tid på att göra vad de kan för att minska värmen.

Finns Svarta Lejon

Lejon svettas inte som människor gör. Deras enda riktiga hanteringsmekanism för solen är att hitta skuggan och flämta. Detta inkluderar att ligga på rygg för att exponera den tunna huden på magen för luften. De tycker också om att vila på upphöjda områden, vilket gör att de kan fånga en bris. 

Lejonhanar som lever i något svalare temperaturer, såsom Sydafrika, kan växa större och mörkare manar. 

När temperaturerna stiger blir solen tuffare. Detta innebär att svarta manar kan blekna bort till följd av värmen. 

Bevis visar redan på att lejonets man börjar bli tunnare. Forskare anser att detta också har att göra med värmen. Lejon som är i fångenskap på norra halvklotet har ofta tjockare manar än i det vilda.

6. Var finns lejon med svart man?

Mörka manar är statussymboler för starka och friska lejon. Det etiopiska lejonet är känt för sin extraordinära svarta man. Fram till 2016 trodde de flesta att dessa katter var utrotade. Det året upptäckte forskare en population på 50 av dessa lejon i Etiopien och ett hundratal i gränsen i Sudan. Ett fantastiskt fynd!

Kalahari är en annan region känt för sina sällsynta svartmanade skönheter. Kalahariöknen är en vidsträckt sandig savann som sträcker sig in i Botswana, Sydafrika och Namibia. 

Folk minns Kalahari-lejon på grund av deras storlek och majestätiska svarta manar. De kolsvarta manarna kontrasterar mot sin gulbruna färg på ett slående sätt som lämnar ett bestående intryck.

Nedan följer ett videoklipp på ett svartmanat lejon:

7. Kan lejonets man ändra färg?

Ja, som det diskuterades om tidigare symboliserar ett lejons man hans hälsa. Detta betyder att manens färg kan ändras när ett lejons hälsa förändras. Du kan jämföra manen på ett lejon med en människas naglar eller hår. När en person lider av en brist eller stress kan håret och naglarna bli spröda och svaga.

Ett lejons man blir ljusare om han är sjuk eller går igenom ett hälsoproblem. Det omvända är också sant: När ett lejon återhämtar sig och blir friskt kommer manen att mörkna.  

8. Melanistiska lejon, en möjlig verklighet

Människor har som sagt inte funnit svarta lejon än.... Det finns dock en möjlighet att de kan dyka upp i framtiden. Har du hört talas om en svart panter eller jaguar? Dessa katter bär på ett sällsynt medfött tillstånd som kallas melanism.

Melanism hänvisar till en ovanligt hög ökning av mängden mörkt pigment eller melanin som finns i ett djur. Det är motsatsen till albinism. Albinism innebär en onormal minskning av melaninnivåerna hos ett djur, vilket leder till brist på pigment. 

Så trots att ingen har sett ett svart lejon, betyder detta att det inte är en omöjlighet. I teorin skulle ett helsvart lejon kunna uppstå.

9. Svartmanade lejon - djungelns konung

Svarta manar är definitivt en statussymbol bland djungelns konungar. En frodig, mörk man betyder att lejonet är i sin bästa ålder, äter som en kung och får mycket uppmärksamhet från damerna. De är inte skumma och utstötta, förvisade till de dåliga länderna som Scar i lejonkungen.

Så nästa gång du stöter på ett lejon med en särskilt mörk man, ge din varmaste respekt, då detta är djungelns sanna konung! 

Lejon Gosedjur Billigt

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras