Top 10 Fakta Om Lejon

Då lejonet är ett djur som erhåller en hög symbolik, kommer här en artikel med 10 otroliga fakta om det majestätiska lejonet.

10. Det finns mindre lejon än du tror

Det tros finnas så få som 23 000 lejon kvar i det vilda. Ha detta i åtanke när det beräknas finnas omkring 415 000 vilda elefanter kvar inser du snabbt att antalet lejon är oroande lågt. Faktum är att lejon har försvunnit i över 90 % av sitt en gång historiska utbud. 

9. Lejon är de enda kattdjuren som ryter tillsammans

Lejon är de enda kända kattdjuren där individer ryter tillsammans - där även ungar ansluter sig till att ta ton. Anropssekvensen varar vanligtvis i cirka 40 sekunder. Stammar ryter ofta tillsammans för att markera sitt territorium - ett dån som kan höras på 8 km avstånd.

8. De jagar under storm och oväder

Lejonet gör mestadels av sin jakt under natten eftersom deras ögon har anpassat sig till mörkret och detta ger dem en enorm fördel gentemot sitt byte. De jagar mer under stormar eftersom bullret och vinden gör det svårare för byten att se och höra dem. Vid jakt har lejoninnor specifika roller. Vissa spelar rollen "centrum" och andra rollen som "vinge" - vingarna jagar bytet mot mitten.

7. Lejon är storätare

Lejon kan äta upp till 40 kg kött i en enda måltid - ungefär en fjärdedel av deras kroppsvikt. Deras tungor har skarp-spetsade raspar, kallade papiller, som används för att skrapa kött ifrån benen.

6. Lejon kan få sitt vatten från växter

Lejon är mycket anpassningsbara djur och kan leva i mycket torra områden såsom Kalahariöknen. Här får de det mesta av sitt vatten från sitt byte och kommer till och med dricka från växter och frukter som Tsamma-melonen.

Intressanta Lejon Fakta

5. Ungar föds upp tillsammans

En stam eller flock av lejon består av vanligtvis besläktade honor, plus en hane eller en liten grupp av hanar som är redo att försvara sin stam. Lejoninnorna föder upp sina ungar tillsammans och ungarna kan då få bröstmjölk av vilken hona som helst.

4. Hanarnas magnifika manar säger mer än 1000 ord

Lejonhanar växer imponerande manar ju äldre de blir. Dessa manar blir upp till 16 cm långa och är ett tecken på dominans. Ju äldre de blir, desto mörkare blir deras manar. Förutom att locka honor, kan deras manar också skydda deras nacke och huvud från skador under slagsmål.

3. De föds fläckiga

Unga lejon har rosetter och fläckar på sina sandiga pälsar, men dessa försvinner i allmänhet när de blir äldre och mogna.

2. De kan väga upp till 190 kg

I genomsnitt väger hanar 190 kg och honor ungefär 126 kg. Denna tyngd är avgörande för att jaga stora byten och för att försvara sin stam.

1. Nästan alla vilda lejon lever i Afrika, men en liten population finns någon annanstans

Nästan alla vilda lejon lever i Afrika, nedanför Saharaöknen, men en lite population finns runt Gir Nationalpark, västra Indien. Lejon i västra och centrala Afrika är närmare i släkt med dessa asiatiska lejon, än de som finns i södra och östra Afrika.

Lejon Ringar Herr

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras