Fakta Om Alla Lejon Arter

Lejon tillhör Panthera-släktet och familjen Felidae. Lejon är otroligt majestätiska djur och IUCN (Universal Union for Conservation of Nature) erkänner två underarter av lejon - de afrikanska och de asiatiska lejonen. Nedan går vi igenom 8 olika arter av lejon.

1. Typer av lejon

För 10 000 år sedan hittades lejon i Eurasien liksom i Amerika. Med tiden dog vissa underarter ut. Åtta underarter av lejon har erkänts. 

2. P.I. persica (Asiatiskt lejon)

Populärt känd som det indiska lejonet eller det persiska lejonet, finns denna art allmänt i Gir nationalpark i delstaten Gujarat, Indien.

Alla Lejon Arter

3. P.I. leo (Barberlejon)

Det tros vara inhemskt i Atlasberget i Nordamerika, varför det också går under namnet atlaslejonet. En gång ansågs det vara en av de största lejonarterna. Enligt register och uppstoppade museiexemplar varierade dess längd (huvud till svans) mellan 236-279 cm. Den anses vanligtvis vara utdöd nu, eftersom uppgifter visar att några av de sista lejonen av dessa arter dödades någonstans mellan 1950- och 1960-talen.

Lejon Arter Fakta

4. P.I. Senegalensis (västafrikanskt lejon)

Det kallas också för det senegaliska lejonet och är inhemskt i Västafrika, varför det kallas det västafrikanska lejonet. Dess storlek liknar något som de lejon som är infödda i Centralafrika, men är mindre än de från södra Afrika. Den totala populationen av denna art tros vara mindre än 1000 totalt, och anses vara bland de mest hotade arterna.

Alla Lejon Arter

5. P.I. azandica (lejon i nordöstra Kongo)

Denna underart är infödd i länderna Uganda och Kongo, den kallas också för "Uganda lejon". Den finns i Kidepodalen i Uganda, och även i delar av Centralafrika, i Murchison Falls nationalpark. Den fanns rikligt i flods-området i Kongo, men efter undersökningarna som gjordes 2008 har inga lejon hittats där. Denna art är även klassificerad som allvarligt hotad.

Lejon Arter

6. P.I. nubica (östafrikanskt eller masai-lejon)

Denna östafrikanska art beskrivs som att den kommer från "Nubia", och har längre ben och mindre kurviga ryggar än andra arter. De är vanligtvis mellan 240-300 cm långa och har en mängd olika stilar på sin man. Med det sagt har de stora tofsar av manar, eller så ser deras manar ut som att de har kammats bakåt. Lyckligtvis har denna art inte klassificerats som hotad ännu, och den finns i delar av Uganda, Kenya och Tanga-regionen

Alla Lejon Arter

7. P.I. bleyenberghi (sydväst-afrikanskt eller Katanga lejon)

Denna art är infödd i sydvästra Afrika. Den finns i Zimbabwe, Botswana, Zambia, Zaire, Angola etc. Denna art är bland de största lejon-underarterna. Namnet "Katanga" betecknar en plats som kallas Katanga i Zaire, varifrån arten verkar ha sitt ursprung. Katanga-lejon har tunnare manar än sina motsvarigheter.

Katanga Lejon Art

8. P.I. krugeri (sydöst-afrikanskt eller Transvaal lejon) 

Den är infödd i sydöstra Afrika och kallas "Transvaal-lejon" efter Transvaal-regionen i Sydafrika. Den har en välutvecklad, full man och har även en svart man. Hanarna väger mellan 150-250 kg, medan honorna väger mellan 110-180 kg. Arten finns även i Kruger National Park och Kalahari-regionen. 

Transvaal Lejon Fakta

9. P.I. melanochaita (Kaplejon)

Denna underart av lejonfamiljen är helt utdöd. Det ansågs vara den tyngsta av alla lejon - då det kunde väga upp till 227 kg och vara cirka 213 cm lång. Den hade en tjock svart man, ibland en svart lugg och svartfärgade öronspetsar. Forskningsstudier tyder på att den rov på vilda zebror, åsnor, bufflar och till och med boskap. 

Lejon Arter Fakta

10. Andra typer av lejon

  • Vita lejon

Vita lejon tillhör samma art som P.I. krugeri (sydöst-afrikanskt lejon eller Transvaal-lejon). De är vitfärgade på grund av en färgmutation, en recessiv egenskap. De är extremt sällsynta och finns bara i djurparker, vilda och privata reservat. De sägs vara infödda i Timbavati-regionen i Sydafrika. Deras färg kan variera från blond till benvit till vit. De finns i Lory Park Zoo i Sydafrika, Belgrad Zoo i Serbien, Karachi Zoo i Pakistan, Kamo Wildlife Sanctury i Nya Zeeland etc.

Vit Lejon Art

  • Kalahari lejon 

Som namnet antyder är dessa lejon infödda i Kalahari-regionen i Afrika. De har en svart man och har anpassat sig till de svåra klimatförhållandena i Kalahari. De har en lättare kroppsvikt jämfört med sina motsvarigheter, och detta hjälper dem att jaga snabbare, vilket gör deras kroppar snabba och smidiga. De är kända för att jaga på natten på grund av de kallare temperaturerna och tillgången på bytesdjur. Deras kroppar är naturligt anpassningsbara till högre uthållighet. 

Det är verkligen olyckligt att dessa starka och stiliga kattdjur håller på att bli en utrotningshotad art, mycket på grund av den omfattande tjuvjakten som människor utför. I ett försök att skydda dessa majestätiska varelser från ytterligare skada och utrotning, försöker många organisationer att anta lagstiftning och genomdriva förbud mot lejonjakt.

Kalahari Lejon Art

Lejon Bäddset Barn

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras