Därför Ryter Lejon

Bilden av en rytande lejonhane är en ikonisk syn. Vi har alla sett den skildras i många konstformer, från målningar till filmer. Om du har haft chansen att höra ett lejon ryta i det vilda vet du hur kraftfullt det låter. Men har du någonsin undrat varför lejon ryter? Något såpass spektakulärt måste ske av en anledning. 

Lejon är sociala djur och de använder olika sätt att kommunicera med varandra. Rytet är en avgörande del av lejon-interaktionen. Lejon ryter för att varna inkräktare att hålla sig borta. Både hanar och lejonhonor ryter för att visa hälsa och styrka, men deras rytande är inte bara territoriella. De använder den för att kommunicera sin plats med andra flockmedlemmar. Lejoninnor ryter också för att kommunicera med hanar under parningsperioden. Alla rytanden är inte lika, men de är alla en viktig del av ett lejons sociala liv.  

1. Varför Ryter Lejon?

De flesta medlemmar i kattfamiljen är ensamma jägare. De är anpassade för att leva och jaga ensamma. De flesta av de vilda katterna kommer stanna hos sina syskon tills de bilvit könsmogna. Vid den tidpunkten kommer de skiljas från gruppen och fortsätta på egen hand. 

Lejon är ett undantag från denna regel. De är sociala djur, och de lever i grupper som kallas för flockar med en strikt hierarki. 

En stor del av flocken består av lejonhonor, deras ungar och inte mer än två till tre lejonhanar. Alla medlemmar är lojala och dedikerade till flocken. 

Flocken är i grunden ett matriarkat. Honorna är ansvariga för att jaga, vakta territoriet och ta hand om ungarna. 

Lejonhanar bidrar inte alls lika mycket. Deras huvudsakliga roll är att skydda flocken mot andra lejonhanar och föröka sig med honorna. Förutom det är de kända för att sova större delan av dagen. 

Lejonhanar sover från 18 till 20 timmar om dagen, jämfört med honor som sover cirka 15 timmar.

Rytande Lejon Fakta

Som vi redan har nämnt är lejon sociala djur, och de kommunicerar ofta med andra flockmedlemmar. Ett handslag i lejonets värld består av att gnugga huvuden, slicka och slinga sina svansar med varandra.

Att vråla och göra ljud är en viktig del av ett lejons interaktion med varandra och andra djur. Lejonets vrål kan höras upp till 8 km bort. De använder olika typer av vrål för att kommunicera olika saker.

Även om ett våldsamt vrål är ett varningstecken för inkräktare, använder de andra typer av ljud med sina flockmedlemmar. Förutom vrålande, gör lejon flera olika ljud såsom grymtningar, morrande, jamar, stön m.m.

När de är brunstiga kommer lejonhonor att kommunicera detta med hanarna genom doft, kroppsspråk och kallelse. Om några av flockmedlemmarna blir separerade från gruppen, skulle de använda rytande för att förmedla sin plats för andra medlemmar.

Det finns många andra scenarier där lejon använder vokaliseringar, men dessa är de vanligaste. 

2. Varför Ryter Lejon På Natten?

I de flesta andra fall kommer lejon att tillbringa dagen med att sova och slumra och bli aktiva på natten. Det är därför det är vanligt att lejon ryter in i natten.

Detta är inte alltid fallet, eftersom lejon är opportunistiska jägare. Om de har byten tillgängligt under dagen kommer de att dra nytta av det och jaga. Till exempel om de är nära en vattenkälla som drar till sig byten under dagsljus. 

3. Ryter Lejon Vid Jakt?

Vi har sett i filmer att lejon ryter när de jagar. Som många andra saker i Hollywood är detta bara dramatisering och har inget samband med det verkliga livet. Lejon ryter inte när de jagar.

Det skulle vara kontraproduktivt för lejon att ryta när de jagar. Lejon jagar mestadels med två olika takter. Det primära sättet är att förfölja sitt byte. Lejoninnan kommer hålla sig gömd så länge som möjligt och sedan närma sig målet. När de kommer tillräckligt nära, kommer de slå till och jaga bytet.

Den sekundära taktiken är reserverad för jakt på större byten. Flocken skulle höra djuret och komma mot den från olika håll. I det här scenariot går även lejonhanar med in i jakten.

Varför Ryter Lejon

4. Ryter Lejon I Djurparker?

Lejon ryter mindre ofta i djurparker jämfört med det vilda. Detta är inte förvånande eftersom lejon ryter för att varna för inkräktarna på deras territorium.   

I fångenskap möter de inte andra lejon eller flockar, så de behöver inte skicka denna varning. Att varna andra är inte den enda anledningen till att lejon ryter, det är därför de fortfarande gör detta i djurparken. 

Både hanar och lejonhonor kommer att ryta för att visa på hälsa och styrka till sina flockmedlemmar.

5. Varför Ryter Lejon Så Högt?

Av alla vilda katter har lejon de högsta rytet. På en meters avstånd kan det nå upp till 114 decibel. Detta är högre än en musikkonsert (ca 110 db) och nästan lika högt som ett jetflygplan vid start (120db).

Lejonets vrål är så högt att det kan höras upp till 8 km. Men varför är det så?

Lejonets rytande är så högt på grund av anatomin i deras stämband. Till skillnad från andra djur är lejonets stämband inte triangelformade. De är plattare och formade som en fyrkant. 

När luften passerar genom deras stämband tillåter deras form dem att skapa högre tryck med mindre lungtryck. Lejon och tigrar delar denna egenskap, men lejon har högre vrål.

6. Ryter lejon efter ett dödande?

Lejon ryter inte efter ett dödande. De kan morra åt andra asätare som försöker ta deras mat. De vrålar inte för att markera en segerrik jakt.

Efter ett framgångsrikt dödande finns det en ät-hierarki bland lejon. Hanarna äter först, honorna som fällde bytet efter dem, och sist får ungarna äta.

7. Slutsats

Vrålande är en del av lejonets anpassning och en betydande del av deras kommunikation. Det kan både vara ett inslag i deras parningsritual eller ett tecken på aggression. Ett högt vrål är ett bra sätt att markera territoriet och visa styrka. 

Oavsett scenario är en sak säker, ett lejons ryt är en kraftfull sak. Det kan höras upp till 8 km bort och vara så högt som 114 decibel.

Billiga T-Shirts Lejon

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras