Möt Karaktärerna I Lejonkungen

Disneys film Lejonkungen är en av de mest ikoniska filmerna genom tiderna. Och definitivt en film som kommer att fortsätta vara populär i många år framöver. Berättelsen är en tidlös klassiker med extraordinära hjältar, en avskyvärd skurk, klassiska låtar och verkligen lysande och levande animationer.

Naturligtvis är det karaktärerna och deras energiska personligheter som verkligen tar den här filmen till nästa nivå. Därför har vi sammanställt denna artikel så att du personligen kan möta dessa charmiga karaktärer.

Låt oss börja!

1. Simba

 • Namnets betydelse: Lejon (Swahili)
 • Art: Lejon.

Simba är den enda sonen till Mufasa, kungen av Pride Lands och härskare över Pride Rock. Hans mamma är drottningen Sarabi, och han är brorson till kungens bror Scar, som ser en politisk möjlighet i den unga lejonungens förtroende för honom. Simbas busiga, äventyrliga anda fungerar till hans nackdel och definierar hans karaktär, som han ägnar sig åt vid varje tillfälle med sin vän Nala, som ofta hamnar i problem vilket leder till att kungen skickar Zazu för att rädda honom.

Skulden för sin fars död i en katastrofal gnu-stamp som konstrueras av Scar och Hyenorna, och senare förvisad till djungeln långt ifrån Pride Rock, blir Simba vän med Timon och Pumbaa, det osannolika utstötta paret som lever det enkla livet i landet med kristallklara vattenfall och välsmakande insekter. Han skulle vara mycket nöjd med att bo där för alltid, om det inte vore för ett tillfälligt möte med Nala som kallar honom hem för att möta sitt öde.

Lejonkungen Karaktärer Fakta

2. Nala

 • Namnets betydelse: Gåva (Swahili - tveksam).
 • Art: Lejon.

Nalas mamma är Sarafina, en av flockens lejoninnor och en vän till Sarabi. Vem som är hennes far förblir ett mysterium i Lejonkungens universum (även om regissörerna Rob Minkoff och Roger Allers personligen, men motvilligt, har erkänt att det måste vara antingen Scar eller Mufasa). Nala är en nära vän och lekkamrat till Simba, som hon aldrig är rädd för att gå på upptäcksfärd eller hamna i bus med. 

Flockens traditioner dikterar att Nala och Simba en dag tillsammans ska bli kung och drottning. Men när Simba är förlorad efter Mufasas död, ägnar hon sitt liv åt att försörja flocken när Pride Lands förfaller. Scar kommer så småningom att se Nala som ett pris, en drottning till hans egen tron. Men hon avskyr honom och väljer istället, i desperation, att lämna Pride Rock och söka hjälp utifrån. Det sista hon förväntar sig dock är att hitta Simba vid liv.

3. Mufasa

 • Namnets betydelse: Ingen.
 • Art: Lejon.

Mufasas härstamning är endast känd genom A Tale Of Two Brothers, en barnbok som publicerades ungefär samtidigt som den ursprungliga Lejonkungen utgåvan kom 1994. I den här boken heter Mufasas far Ahadi, hans mamma är Uru och hans bror Scar har ungnamnet Taka. 

Som kung och ledare har Mufasa en djup förståelse för de krafter som gör Pride Lands balanserade och hälsosamma. Hans plikter som kungen över Pride Rock inkluderar att hantera jakten av sin egen flock och andra varelser, och lösa tvister som utfodrings- och vattningsplatser, för att säkerställa att landets resurser inte är uttömda. Han måste även patrullera gränserna för att driva ut inkräktare och förhindra sådana brott som att döda för sport. Naturligtvis är han också ansvarig för att uppfostra sin son Simba till att bli en lika vis kung som han själv. Ett ansvar som Simba kanske inte är redo för ännu.

Mufasas största svaghet är hans tillit och vänlighet, för på grund av det framstår den bitterhet och svartsjuka som Scar känner mot honom, som inget annat än vanlig syskonrivalitet. Men Mufasa misstänker inte sin bror för att vara så upptagen av dessa känslor att han faktiskt skulle gå så långt som att planera Mufasas mord för att komma åt tronen.

Påslakanset Billigt Lejonkungen

4. Scar

 • Namnets betydelse: Ingen (troligtvis tagen som ett smeknamn efter "Taka" eller "ärr")
 •  Art: Lejon.

Den yngre brodern till kung Mufasa och andra son till Ahadi och Uru (som berättat i A Tale Of Two Brothers). Scar var känd som Taka fram till en incident där han råkade springa på en Afrikansk buffel (i ett misslyckat försök i att skämma ut sin bror Mufasa) och blev slagen i ansiktet med ett av deras horn. Han tog namnet Scar på uppmaning av sin far att påminna sig själv om priset av stolthet.

Men denna lärdom går honom förlorad under senare år, när Mufasa väl blir kung. Scar, den ständigt mer sluga och subtila tänkaren av de två bröderna (även om han är överlägset mindre bekymrad om välbefinnandet och förvaltningen av Pride Lands), blir allt mer övertygad om att Pride Rocks tron är hans med rätta. När Simba föds, förlorar Scar sin plats i kön från att ärva tronen efter Mufasa. Så på grund av en pakt som han hade slutit i sin ungdom med hyenorna, utvecklar han en komplott för att döda sin bror och brorson och ta kungadömet med våld. 

5. Zazu

 • Namnets betydelse: Ingen.
 • Art: Näshornsfågel.

Zazu är förvaltare och butler till kungen av Pride Rock, som hans familj har varit sedan Ahadis tid, när Zazus mor Zuzu rekommenderades av Rafiki till kungens tjänst som utkik och bärare av meddelanden som håller kungen underrättad om händelser inom hans länder (som berättas i A Tale Of Two Brothers).

Under Mufasas kungadöme är Zazus position en som fyller honom med stolthet och höviskt uppförande. Det är hans jobb att rapportera till kungen om eventuella tvister eller kriser om jakt-, utfodrings- eller vattning-rättigheter, efter alla intrång från utomstående som måste drivas ut från Pride Lands. Han tar det här jobbet på största allvar, och till och med den formella Mufasa tycker att Zazus pedanteri är tillräckligt underhållande för att göra honom offer för enstaka skämt. Ändå är Zazu ytterst lojal mot kungen och tar på sig allt ansvar utan att klaga, även när han blir ombedd att vara barnvakt för Simba och Nala på deras äventyr. 

6. Timon

 • Namnets betydelse: Ingen.
 • Art: Surikat.

Timon var en gång medlem i en stor och blomstrande koloni av surikater långt ifrån Pride Rock, och Timon var aldrig i sitt esse när han grävde och bevakade hålen som en enhet med sina surikater. En för många incidenter där hans dagdrömmande och felplacerande uppfinningsrikedom förde med sig verklig fara över kolonin, så sparkade hans farbror Max ut honom ifrån klanen. Trots protester från sin mamma gav sig Timon ut för att söka äventyr och tillfredsställelse i den större världen. Efter ett tillfälligt möte med den mystiska mandrillen Rafiki, som lärde honom hakuna matatas må-bra filosofi, träffade Timon en osannolik partner i vårtsvinet Pumbaa, som han sökte efter det perfekta ansvarsfria hemmet med. De hittade den i djungeln som ligger tvärs över öknen från Pride Lands, och en stadig diet av mångfärgade insekter höll honom och Pumbaa välnärda utan att behöva jaga efter föda.

När Simba förvisades från Pride Lands efter mordet på hans far, räddades han från nära döden pga utmattning av den sorglösa duon, som förmedlar till honom deras "lägg ditt förflutna bakom dig"-filosofi (som passar perfekt in i hans behov av att glömma skuldens spöken som förföljer honom). Simba växer till ett kungligt lejon på samma diet av insekter som Timon och Pumba äter, men bara Nalas oväntade ankomst hotar att få ett slut på gemenskapen mellan de tre utstötta. Timon vägrar att tro att det finns något mer i livet än hakuna matata, men så småningom vinner hans lojalitet mot sina vänner honom och han spelar en avgörande roll i återtagandet av Pride Rock.

7. Pumbaa

 • Namnets betydelse: Trög, bestört (Swahili).
 • Art: Vårtsvin.

Det älskvärda vårtsvinet Pumbaa är förbannat med det ultimata inom social stigma: okontrollerbar gasbildning. Hans familjs bakgrund är ett mysterium, men hans berättelse från den punkt han träffar surikaten Timon berättar allt som finns att veta om hans sorgliga exil från sällskap med dem som inte tål hans lukt. Trög, men full av sunt förnuft, Pumbaa axlar Timons själviska bördor utan att klaga, eftersom det viktigaste för honom - som överträffar allt annat - är lojalitet mot sina vänner. Han vill vara användbar, och han vill vara önskad. Och vad mer, förutom sin styrka, kan han erbjuda en vän?

Pumbaas ståndaktighet gör honom till den partner alla skulle vilja ha när det är dags för Simba, som uppfostrats av Timon själv i djungelns lyxiga enkelhet, att återvända hem till Pride Rock och utmana sin farbror Scar. Pumbaa följer utan att tveka, Simba och Nala in i striden - för han vet värdet av plikt. Hakuna matata eller ej. Hans lojalitet mot sin vän Simbas egna behov överträffar så småningom Timon till att följa Pumbaas hedervärda exempel.

8. Sarabi

 • Namnets betydelse: Hägring (Swahili).
 • Art: Lejon.

Överhuvudet av lejoninnorna i Pride Rock, Sarabi är drottningen till kung Mufasa och Simbas mor. Hon är en ansvarsfull mamma, som ser till sin son och ser till att han inte hamnar i några problem som han inte kan ta sig ur, samt ser till att han håller sig ren.

Mufasas död tar nästan bort livets glädje från Sarabi, och under ledning av Scar och de ockuperande hyenorna är hennes plikt enbart till flocken och det som finns kvar av det bördiga landet. Ständigt trotsigt mot den nya konungen, behåller hon Mufasas kunskap om balansen i livets cirkel och försöker förgäves få Scar att förstå skadan han orsakar Pride Lands, men hennes råd är oönskat och oaktat av den hämndlystne usurpatorn. Endast Simbas oväntade återkomst stoppar vad som säkert skulle ha varit Sarabis död då Scar söker en syndabock för sina egna misslyckanden.

Lejonkungen Halsband Dam

9. Rafiki

 • Namnets betydelse: Vän (Swahili).
 • Art: Mandrill.

Ingen vet var den gamla mandrillen Rafiki kom ifrån, men hans uppdrag på jakt efter hemligheterna i landet och dess växter och djur drog honom till Pride Lands under Ahadis dagar, som det berättas i A Tale Of Two Brothers. Hans roll i att råda den unge Mufasa mot busiga planer från sin bror Scar gjorde honom till en permanent invånare i regionen, anställd som Mufasas lärare och andliga guide, och som bodde i ett baobabträd inom synhåll från Pride Rock. Han är en speciell gäst vid presentations-ceremonin av den nyfödde Simba, som han välsignar och visar upp för hela den församlade befolkningen i Pride Lands. Efter detta följer han den unge prinsens tillväxt och framsteg med sina egna mystiska konster och de tecken han läser i målningarna han gör på sidan av sitt träd.

Rafiki dyker upp då och då för att dela ut visdom till dem som behöver den. Timon möter honom vid tidpunkten för sin egen exil för att få lära sig hakuna matatas filosofi. Och senare lär Rafiki ut en mycket annorlunda doktrin för den unge Simba, som när han återförenas med Nala måste se in i sig själv för att upptäcka innerbörden av sitt arv som den sanna lejonkungen och arvtagaren av Mufasas tron. Kanske är Rafiki den enda som verkligen förstår hur varje varelse, på sitt eget sätt, passar in i livets cirkel.

Karaktärer Lejonkungen Fakta

10. Hyenor (Shenzi, Banzai och Ed)

 • Namnets betydelse: Demon, otrevlig (Shenzi). Skulk, lurar (Banzai-tvivelaktig)
 • Art: Fläckhyenor.

Shenzi (den kvinnliga ledaren för hyena-flocken, Banzai (hanen) och den galna Ed är tillräckligt gamla för att ha terroriserat Pride Lands på Ahadis dagar, enligt A Tale Of Two Brothers. I Scars ungdom slöt trion en pakt med den yngre lejonprinsen för att få in honom i deras klan, till en början för att kringgå och underminera kungens restriktioner för deras överflödiga jakt. Men så småningom skedde det då de kanske såg lika stora möjligheter i ett partnerskap med Scar som han gjorde i dem. Det var hyenorna som inspirerade den unga Scars första illvilliga trick mot sin bror Mufasa, och hans ointresse för härskande angelägenheter (bortsett från överklagandet av dess råa kraft) ledde honom att tillbringa sin tid med att växa upp bland hyenorna och deras destruktiva system.

När det är dags för Scar att gå emot hans egen bror och brorson, ropar han på hjälp av sina hyena-vänner, som vid tiden av Simbas födelse har blivit lätt underordnade honom och hans förmåga att ge mat och avledning åt dem. De är smarta nog för att skapa en dödlig gnu-stamp som resulterar i Mufasas död och Simbas exil, och de belönas rikligt med maktpositioner och privilegier inom Scars kungarike, som till och med överträffar statusen för lejoninnorna i Pride Rock, under hela Scars destruktiva regeringstid. Hyenorna är dock också smarta nog att inse, när Simba återvänder för att hämnas mot Scar, att han har spelat dem i ett försök att rädda sitt eget skinn, och de får det sista skrattet när Scar faller för deras fötter, nedslagen och på deras nåd. De är inte skyldiga att ge honom någonting. 

Lejon Sängkläder Billigt

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras